TREKING V NEPAL

PLANINSKO DRUŠTVO RUŠE

je oktobra 2004 organiziralo spominski treking v Nepal.
Obiskali smo območje Solu-Khumbu - Mount Everest - Sagarmanta National Park.
Treking je vodil Mitja Plohl - Mičo

Ponedeljek, 11.10.2004 - Odhod

V ponedeljek 11.10.2004 ob 8:30 uri poletimo z letališča Brnik proti Dunaju in naprej proti Nepalu , v Katmandu bomo prispeli še isti dan ob 22:00 uri po nepalskem času. Vse novice bodo sproti objavljene na tej strani. Spočila in želje iz domovine lahko pošiljate na elektronski naslov, v rubriko zadeva vpišite ime za katerega člana trekinga je sporočilo namenjeno.

Torek, 12.10.2004 - Končno Kathmandu

ZDRAVO! Končno prispeli v KTM. Vse OK. Danes uredili zadeve glede trekinga in šli na "male oglede" po ulicah Thamela (glavna ulica polna trgovcev in preprodajalcev). Vsi smo še zdravi in brez problemov. Jutri dopoldan še potrebni nakupi, popoldan pakiranje in četrtek zjutraj odhod z letalom proti Lukli in peš naprej - dogodivščinam naproti. Lep pozdrav! Mitja in ostali

Sreda, 13.10.2004 - Kathmandu

Namaste! Vse gre kot po maslu - imamo že vse urejeno za treking in jutri ob 5:30 po nepalskem času (pri nas boste še vsi spali, ker bo ura 1:45) odrinemo proti letališču in naprej proti Lukli. Vreme: včeraj deževno, danes brez oblaka in toplo - upam, da tudi naslednje dni. Vsi OK! Pozdravljena Slovenija, kjerkoli že si! Mitja in ostali

Četrtek, 14.10.2004 - Kathmandu - Lukla - Phagding

Vstajanje ob 5:30, zajtrk in odhod na letališče. Po čekiranju kart za polet proti Lukli ugotovimo, da je za naše letalo en potnik preveč, tako, da jaz ( mitja ) ostanem na letališču in poletim z naslednjim letalom. Zaradi slabega vremena v Lukli je prestavljen polet prve skupine, a že čez nekaj minut odletijo, jaz pa se vozim z majhnim avtobusom po letališču med majhnimi letali. Po pristanku letala, ki je predviden za drugi let nastopijo na sceno tudi vzdrževalci letal, ki kar s sprejem WD 40 odpravijo napako na prednjem kolesu. Vkrcam se skupaj s Samotovo skupino in že letimo proti Lukli, 2800m visoko nad morjem urejenem letališču. Polet odličen, kot, da se voziš z fičotom po makadamu na Pohorje. Odhod proti Phakdingu (2652m) preložimo za eno uro, saj močno dežuje. Prvi dan hoje zaključimo po treh urah, ko v lodgu ugotovimo številčni primanjkljaj in z Lakpo ( nepalski vodič ) takoj odideva vsak na svojo stran iskat Katro, ki je ni bilo. Lakpa jo najde kakšnih pet minut naprej od našega lodga. Veseli in pomirjeni se lotimo prve večerje na trekingu. Zdravo! Po dežju smo prispeli z letalom v Luklo in po enournem čakanju na lepo vreme nadaljevali pot proti Phagdingu, vmes nas je zmočilo, a smo se v Lodgu posušili. Vsi smo OK!

Petek, 15.10.2004 - Prihod v Namche Bazar

Po zajtrku odhod proti 3440m visokemu glavnemu mestu sherp, Namche Bazarju. Šest ur hoje in nekaj postankov in že pijemo in jemo v enem izmed lepo urejenih hotelov v Namcheju.popoldan opravimo aklimatizacijo na višino 3700m, spotoma prižgemo sveči v spomin na Benota Dolinška, ki se je na ta dan pred desetimi leti ponesrečil na Anapurni 3. Danes smo brez problemov prišli v Namche Bazar. Jutri ostanemo v Namcheju in okolici - predvsem zaradi aklimatizacije. Vsi smo zdravi in OK. Lep pozdrav v Slovenijo! Mitja in ostali

Sobota, 16.11.2004 - Namche - Khumgung - Namche

Celoten dan je namenjen aklimatizaciji in navajanju na višino. Odpravimo se proti 3850m visokem grebenu in naprej proti vasici Kumchung. Na grebenu se nam prvič prikažejo vrhovi Everesta, Lotseja in Ama Dablama. Ob lepem in sončnem vremenu, kar ne zmanjka motivov za fotografiranje.

Nedelja, 17.11.2004 - Namche - Tengboche

Odhod iz Namcheja ob osmi uri zjutraj, vreme toplo in nebo brez oblačka. Po dveh urah ravninske hoje, se počasi začnemo spuščati proti soteski reke …….. na višino 3200m, vendar nas nato čaka še dvourni vzpon proti Tengbocheju ( 3863m ). Po kosilu si ogledamo samostan, vstop je dovoljen brez obutve, zato nas vonjave kar hitro popeljejo na svež zrak in aklimatizacijo nad vasico. Prvič dosežemo višino 4000m. Vsi smo zdravi in dobro prenašamo višino, hrana dobra, še vedno se dobi Yak steak (jakov zrezek).

Ponedeljek, 18.11.2004 - Tengboche - Dingboche

Današnji pet in pol urni pohod do Dingbocheja na višini 4343m opravimo brez problemov in kot se spodobi v lepem sončnem vremenu. Kot vsak dan po juhici za vračanje energije še aklimatizacija, tokrat na višino 4550m, pa tudi tuširanje v topli prhi se prileže.

Torek, 19.11.2004 - Dingboche - Chukung

Krajša tura (tri ure) in že smo v Chhukungu (4730m). Standardno počitek in rahel obrok hrane in že hodimo proti predvrhu Chhukung Rija na višini 5000m. Večerja, Yak Steak s praženim krompirjem je tako dobra, da se nekateri odločimo za dvojno porcijo a jo z muko pojemo.

Sreda, 20.11.2004 - Chukung - Dingboche

Povratek proti Dingbocheju, privoščimo si celodnevni počitek za nabiranje energije, ki jo bomo potrebovali naslednje dni. Habek kot ponavadi priskoči na pomoč pri rezanju mesnih dobrot iz Slovenije. Lepo nam je.

Četrtek, 21.11.2004 - Dingboche - Lobuche

Vreme odlično, pogledi na sosednje hribe še lepši, tako, da šest urna hoja do 4930m visoke vasice Lobuche kar hitro mine. Popoldan v močnem vetru opravimo še zadnjo aklimatizacijo na višino 5100m. zdravje zadovoljivo, planirana tura za naslednji dan ni vprašljiva.

Petek, 22.11.2004 - Lobuche - Gorak Chep - Kala Patar - Gorak Shep

Po zajtrku v mrzlem, sončnem a vetrovnem vremenu odidemo proti zadnjemu lodgu Gorak Shepu (5262m). Na poti se srečujemo s kolonami turistov, ki sestopajo ali pa kot mi rinemo navzgor. Vse skupaj izgleda kot pot na Triglav ob višku planinske sezone ali ob pohodu sto žensk na Triglav. Še isti dan se odpravimo na Kala Patar 5547m visok vrh od koder je eden najlepših pogledov na Everest in Nuptse. Z višine 5350m se z Manco vrnem v lodg, kar je preveč je preveč, še nikoli ni bila višje od 2000m. Ostali pa z Lakpo nadaljujejo vzpon. Sam ponovno zagrizem v strmino, kar naravnost, med skalnimi prehodi in uživanjem svobode najdem tudi čas za fotografiranje. Pogledi na Ama Dablam, Lobuche Peak, Pomuri, Nuptse in Everest te okupirajo, tako, da pozabiš na višino, ki je že preko 5500m. Po eni uri in deset minut stopim na vrh, skupina ravnokar prihaja, obrazi so veseli a nekoliko izmučeni, kaj moremo višina pač. Od petnajst članov skupine se nas na vrhu 5547m visokega Kala Patarja zbere štirinajst članov, odlično, kapa dol vsem. Naslednjih trideset minut sledi fotografiranje, a nas orkanski veter prežene in začnemo s sestopom proti toplemu zavetju lodga v Gorak Shepu, kjer nas že pričakuje Manca. Po večerji in počitku na sceni zopet Haba in slovenske mesnine.

Sobota, 23.11.2004 - Gorak Shep - Periche

Po prijetnem spanju z nekaj glavoboli in zajtrku ovekovečimo naš obisk Himalaje z našimi podpisi popisano majico, katero pritrdimo v notranjosti lodga. Začnemo sestop proti Lobucham in naprej proti Phericham (4285m). Vreme še vedno sončno a vetrovno. Za Lobuchami srečamo Samotovo skupino, ki se vzpenja proti Gorak Shepu. Stiski rok, čestitke in dobre želje za naprej in že nekoliko utrujeni sestopamo naprej. Močan veter nas kar sili, da pospešujemo korak in čimprej vstopimo v lepo urejen in topel lodg v Perichah. Kosilo in pijača nas spravi v dobro voljo in ni kaj, da nebi nadaljevali ob pršutu, siru, čebuli in česnu. Večer se prelevi v splošno veselje, tako, da tudi slovenske pesmi ne manjka. Seveda prevladuje Milan z njegovim izborom pesmi.

Nedelja, 24.11.2004 - Periche - Tengboche

Po veselem ponočevanju zjutraj odidemo proti Tengbocheju, kjer prespimo v istem lodgu kot pri vzponu.

Ponedeljek, 25.10.2004 - Ponovno v Namche Bazarju

Po eno in pol urnem spustu nas čaka še zadnji triurni vzpon proti Namcheju, kjer se namestimo v odličnem hotelu z lepo urejenimi sobami s tušem in odlično restavracijo. Zapravimo kar nekaj rupij za pijačo in jedačo, še posebej Benč in Ivan. Ponovno se srečamo s Samotom. Zvečer odidemo v disko, a kar hitro utrujeni odidemo spat, se že pozna nižina 3440m , ki je nismo več vajeni.

Torek, 26.11.2004 - Namche - Phagding

Nadaljujemo sestop proti Monju kjer je predvideno prenočevanje, a po treh urah ugotovimo, da ni prostih lodgev za spanje. Nič ne pomaga, pot moramo nadaljevati proti Phakdingu. Še tri ure in že smo v vasici, kjer bomo prespali. Prispemo zadnji trenutek pred dežjem, ki je močil strehe in poti vse do jutra. Prvi dež po dvanajstih dneh. Malo nas skrbi poslabšanje, saj v slabem vremenu ni poletov letal iz Lukle.

Sreda, 27.11.2004 - Phagding - Lukla

Zbudimo se v lep sončen dan, vrhovi nad dolino so zasneženi s novim snegom. Pesimizam glede poleta v Kathmandu izgine in že hodimo zadnje kilometre proti Lukli. Namestimo se v hotelu, razpoloženje primerno zadnjemu dnevu med hribi in v pričakovanju odhoda.

Četrtek, 28.11.2004 - Prihod nazaj v Kathmandu

Brez zajtrka se zjutraj ob šesti uri odpravimo na letališče, kjer po temeljitem pregledu prtljage čakamo na naše letalo družbe Sita Air. Polet, ki traja 45 minut mine brez večjih turbolenc in tako tudi pristanemo v Kathmanduju.Pred letališčem nas že čaka kombi in taksi, ki nas popeljeta v hotel. Po temeljitem čiščenju in tuširanju se zberemo v restavraciji Tashi Delek, kjer ob skupni večerji proslavimo uspešno opravljeno štirinajstdnevno potepanje po dolini Kumbo. Polnih želodcev se odpravimo v Tom & Jerija -Restavracija z diskotom, zbirališče alpinistov in trekerjev iz celega sveta. Za Slovence je poskrbel Danč, saj je prinesel CD z izbrano glasbo, naši skupini primerno ( Sidharta .. ).

Petek, 29.11.2004 - Ogledi

Sledijo ogledi Pashupatinatha ( del mesta ob nabrežju reke, kjer sežigajo umrle ljudi ), Budhanatha največjega budinega svetišča in nakupi spominkov za domače in prijatelje v Sloveniji. Lastnik hotela Som Gurung naju s Samotom povabi domov k njegovi družini na skodelico čaja in sladico, seveda z namenom, da nama razkaže novo hišo v katero se je pred kratkim vselil. Lepa hiša ni kaj, prelepa za okolico. Po obisku pri njem doma naju povabi še na večerjo.

Sobota, 30.11.2004 - Ogled opičjega temlja

Zjutraj peš odidemo na opičji tempelj , od koder je izjemen pogled na celotno mesto Kathmandu. Popoldan pa zopet okupiramo trgovce in restavracije.

Nedelja, 31.10.2004 - Nakupi

Predzadnji dan v Kathmanduju prost za nakupe.

Ponedeljek, 1.11.2004 - Nakupi in pakiranje prtljage

Zjutraj spakiramo prtljago, popoldan zapravljamo še zadnje Rupije in preganjamo dolg čas v pričakovanju odhoda. Zvečer se poslovimo od zaposlenih v hotelu, seveda nam ti v slovo podarijo Kate ( tanki svileni šali za srečno vrnitev domov in ponovno snidenje ) in že se z dvema kombijema odpeljemo na letališče. Kot ponavadi sledi podkupovanje zaposlenih na letališču, da ni problemov z odvečnimi kilogrami naše prtljage, čakanje pred čekiranjem kart in pregledom prtljage in oseb. Še zadnji pregled pred vstopom v letalo in že letimo proti Dunaju.

Torek, 2.11.2004 - Prihod v Slovenijo

Ob 5:45 uri pristanemo na Dunaju in že ob 7:10 poletimo proti Brniku. Po carinskem pregledu na letališču nas že čakajo prijatelji in domači, pa tudi dolgo pričakovani Cviček za srečno vrnitev. Poslovimo se od Andreje, Katre, Tomaža in Braneta, ostali nadaljujemo skupno pot do Maribora in Rušam. Na poti do Maribora še postanek na kavi in že smo v Mariboru, slovo od Sandre, Nine, Danča, Bogdana, Ivana in kombi pelje proti zadnjem postanku v Rušah, še stisk roke Manci, Icotu, Habeku, Benču in Milanu. Pa smo doma.

Zapisal vodja trekinga: Mitja Plohl - Mičo