TREKING V NEPAL

TREKING V ZAHODNO HIMALAJO, POGORJE ANAPURN OB 100. OBLETNICI PD RUŠE, OKTOBER in NOVEMBER 2001

Četrtek, 25.10.2001

V jutranjih urah smo udeleženci trekinga zapustili Slovenijo. Preko Frankfurta in New Delija naj bi v Katmandu prispeli jutri (petek, 26. oktober).

Petek, 26.10.2001

Zdravo vsem skupaj! Smo srečno prispeli mimo Afganistana, čeprav smo gledali rakete oziroma eksplozije na njihova mesta. Urejene že imamo vse zadeve glede trekinga tako, da gremo v ponedeljek naprej. Javljal se bom vsak dan, če bo le šlo. Lepe pozdrave iz Katmanduja! Mitja in ostali

Sobota, 27.10.2001

Zdravo! Vse OK. Včeraj po ogledu Katmanduja in skupni večerji odšli v disko, nadaljevali na strehi - terasi hotela ob domači kapljici, ki še je vedno na zalogi. Vzdušje enkratno. Mitja

Nedelja, 28.10.2001

Zdravo! V Nepalu vse po starem. Vrstijo se nakupi in ogledi Katmanduja. Večja skupina je danes, 28.10.2001, odšla z letalom na panoramski ogled Everesta in ostalih vrhov, ostali pa zopet po nakupih in zadnjih pripravah za odhod na trek. 29.10.2001 ob petih zjutraj po Nepalskem času odpotujemo proti Naya Polu, kjer je začetek treka. Se čujemo! Lep pozdrav, trekingaši.

Ponedeljek, 29.10.2001

Zgodaj zjutraj smo se odpeljali iz Katmanduja proti Pokari z zmesnimi postanki, ker so pač morali na poti menjavat gume, ki so bile zlizane kot glaž, vendar kljub temu kar hitro prišli v Naya Pol, kjer je izhodišče za nadaljno pot. Po pol ure hoje smo prišli do Biretantija, kjer nas je čakalo prvo spanje v lodjih. Hrana standardna Nepalska, Dal bat - seveda riž z lečino omako.

Torek, 30.10.2001

Pot nas vodi od Biretantija naprej med riževimi polji mimo Syauli Bazaraa, Kimcheja do Gandrunga, kjer drugič prenočimo. Pokrajina čudovita, vreme odlično med hojo, vendar zvečer dežuje.

Sreda, 31.10.2001

Zjutraj se ločimo s Samotovo skupino, ki odrine v smeri Jomsona, mi pa naprej proti Annapurna base campu. Enourni vzpon prekine štiristometrski spust v dolino reke Kyumnu Kh v zaselek Kimrong in ponoven vzpon proti Chomrongu. Spanje.

Četrtek, 1.11.2001

Z vrha Chomronga nas preko tisoč stopnic v valovih spušča v dolino reke Modi Khola in naprej v tristo metrov višji Lodge Sinowa. Po počitku nadaljujemo pot mimo lodga Bamboo do Dobana, kjer je naslednje spanje. Seveda nas spremlja lepo vreme in enkratni razgledi - o možnostih za fotografiranje raje ne govorimo.

Petek, 2.11.2001

Zjutraj težko vztajanje, ker je že dokaj hladno - tudi višina je že preko 2500 m. Še zaspani se odpravimo naprej. Spanje seveda običajno traja zelo malo časa, saj spimo od osme ali devete ure zvečer do osmih zjutraj. Pot nas vodi mimo himalaje lodga, Deuralija do Machhapuchare base campa. Popoldan slabo vreme, megla, pogled nikakav.

Sobota, 3.11.2001

Ob pol petih zjutraj odrinemo proti Annapurna 1 base campu, kjer po fantastičnem sončnem vzhodu slikamo in se čudimo lepotam sten Hiunchulia, južne Annapurne, Annapurne 1,... Odpravimo se na 100 m višji greben, kjer lahko opazujemo trganje serakov z ledenika južne Annapurne. Po zajtrku se nekateri odpravijo na sosednji hrib, 4500 m visok, dva tudi višje, drugi pa uživajo v razgledu malo niže - miže! Popoldan spet na sporedu megla.

Nedelja, 4.11.2001

Odpravimo se proti baznemu taboru Annapurne 3. Razmere več kot ugodne - razen prečkanja reke, ki je bila v primerjavi s prejšnjimi leti zelo visoka. V baznem taboru se poklonimo v spomin na Bena Dolinška, ki se je ponesrečil na SLO odpravi leta 1994. Zopet prespimo v Machhapuchare base campu.

Ponedeljek, 5.11.2001

Začeli smo sestopati. Pot nas vodi po že poznani trasi do Dobana, kjer smo že spali ob vzponu.

Torek, 6.11.2001

Nadaljnji sestop do Chomronga, kjer smo si ob privolitvi ravnatelja šole le-to ogledali. Šola enkratna, brez oken (otroci ne morejo gledat okrog in bolje sledijo pouku - ha, ha). Ponoči poslabšanje vremena. Dež, višje sneg. Sreča, da smo ušli!!!

Sreda, 7.11.2001

Krajša etapa. Le sestop do Jhinu Danda-hotspringov, kjer smo se kopali v termalnih toplicah. Voda odlična, 36 stopinj. Po našem odhodu iz nje pa še bolj umazana!!! Po triurnem postanku odrinemo proti Newbridgu in Landrunku, kjer ponovno prespimo.

Četrtek, 8.11.2001

Skozi riževa polja se prebijemo do lodga Tolka in Deuralia. Poslabšanje vremena - dež in toča - nas nekoliko zadrži v tem lodgu, kjer imajo odličen tibetanski kruh in pivo. Po kratkotrajni nevihti gremo naprej proti zadnjemu prenočišču v gorah - Dhampus.

Petek, 9.11.2001

Po uri in pol spusta prispemo v Phedi, kjer nas čaka bus za Pokharo. Po namestitvi v hotelu se odpravimo na ogled znamenitosti tega drugega največjega mesta v Nepalu.

Sobota, 10.11.2001

Zjutraj si ogledamo tempelj miru na hribu nad jezerom Phewa Tal. Ob deveti uri zvečer odrinemo nazaj proti Katmanduju. Vožnja je presenetljivo kratka - samo šest ur.

Nedelja, 11.11.2001

Po kratki vožnji že ob treh zjutraj prispemo v hotel, kjer prespimo do šestih kar na hodniku. Potem se namestimo v sobe, sledi pa ogled opičjega templja, Bodhnata. Večerja in prepotrebno spanje.

Ponedeljek, 12.11.2001

Odhod z busom do Pathane, kjer obiščemo lamo kar na njegovem domu! Vsi smo posvečeni! In nam je lepo!!!

Torek, 13.11.2001

Samostojni ogledi mesta in nakupovanje spominkov za domače in prijatelje. Skupna večerja in rajanje v zadnjo noč.

Sreda, 14.11.2001

Pakiranje in ob 14 uri odhod izpred hotela Thorong Peak. Slovo od Chiringa – Nepalskega prijatelja in urejanje odvečne prtljage na letališču – sami problemi, z podkupovanjem ne gre, zato moramo plačat. Ob 17.45 bi morali odletet proti Indiji ko na pisti pred letalom ugotovimo, da je prtljaga narobe čekirana. Uredimo tudi to in odletimo proti Indiji. Na letališču v New Delhiju čakamo devet ur.

Četrtek, 15.11.2001

Polet z Lufthansinim Boingom 747 odletimo proti Evropi. Tri ure čakanja v Frankfurtu in že smo na Adrijivem Letalu, a zopet prtljaga!!! Ostala je kar na letališču. Po posredovanju se nam pilot opraviči, češ, da so jo prepozno pripeljali in da pride za nami. To se po eni uri čakanja na Brniku tudi zgodi. Srečanje s sorodniki in prijatelji, ki so nas prišli počakat. Še skupno kosilo, in že se odpeljemo proti domu. Spotoma se poslavljamo od prijateljev Jane, Maruše, Tadeje, Jureta, Robija, Marije, Dragota, Zlatkota, Napija, Brankota, še enega Brankota, Danilota, Ankice, Milana, Poldeta in Benča s katerimi smo preživeli 22 dni potepanja po Nepalski Himalaji.

Zapisal vodja trekinga: Mitja Plohl - Mičo